“Bismillah” derlerdi başlarken büyüklerimiz. Bugün, yazar Doğan Hızlan’ı dinleme keyfine eriştim. Okulumuzdaki kitap fuarında yaptığı sohbette, büyük yazarların ilk cümleye verdiği önem üzerinde durdu. Öyle bir cümle yazmalı ki okuyucu gitmesin. Bambaşka bir aleme geçsin.

Öyle ya, yazar J.R.R. Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin girişinde, çevirmen Çiğdem Erkal İpek şöyle başlamamış mıydı?

“One book to charm them all and
in gladdness bind them”
( Bunu açıklamayacağım, ama siz büyü yaptığımı tahmin etmişsinizdir.)

Neden ilk cümle önemliydi? İlk sebep, evrenin varolduğu ana kadar giden sebep-sonuç, etki tepki sürecini takip etmek anlamını da taşıyor. Böylece insanların başladığı her işte, başlangıç ardışık domino taşları gibi tüm işin devamını getiriyor.

Bugün wordpress temelli yeni blog siteme geçiyorum. MSN Space alanım hergün 1000 – 2000 ziyaretçi alıyordu. En son 220.000 ziyaret gerçekleşmişti. Bu bir blog sitesi için oldukça anlamlı bir web istatistiği. Binlerce insan yazdığım “MSN Space’de bir blog sitesi nasıl açılır ?” yazısı ile sitelerini açtı. Yüzlercesi yorum yazdı. Yine binlercesi bir çok kategoride bilgi aldı. 

Ancak MSN Spaces artık sınırlarımı zorlamaya başladı. Yapmak istediğim daha teknik özellikleri yapmaması, istemediğim reklamlara yer vermesi, aşırı yavaş açılması, javascript eklenememesi vs. vs. sebeplerle artık yeni bir düzleme geçiyorum. Bu benim için bir başlangıç. İçimden bir his büyük işlerin ilk adımı olduğunu söylüyor. Bir gün dönüp bu yazıya bakacağımı da. Neden bilmem, sonunda aradığım yeri bulduğumu hissediyorum. Bir sürü web sitesi açıp, yönettikten sonra eve dönmüş gibiyim.

Süleyman SÖNMEZ  21 Aralık 2006

Sonraki İçerikLeonardo’nun Robotu
Süleyman Sönmez
Adım Süleyman Sönmez. Yıldız Teknik Üniversite Bilgisayar Programcılığı ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi olmak üzere iki üniversiteden mezun oldum. Sonrasında başladığım Marmara Üni. Uluslararası İşletme yüksek lisansını terk edip hayata atıldım. Proje yöneticiliği, bilgisayar programcılığı, sistem analistliği, pazarlama / satış sonrası müşteri ilişkileri yöneticiliği, LEGO takım koçluğu, Web tasarımcılık, fotoğrafçılık, ISO9001:2000 kalite sistemleri sistem kuruculuğu ve kalite iç denetimcilik, Teknoloji Okuryazarlığı müfredat yazarlığı, Bilgi İşlem Bölüm Başkanlığı, öğretmenlik, video kurgu, eğitim videoları ekip yönetimi, VR gözlükler, Eğitim Teknolojileri Uzmanlığı, eğiticinin teknolojik eğitimi, LMS Moodle, Apple School, MDM, Zoom School, Google Classroom School yöneticiliği, Akademik uygulamalar uzmanlığı gibi birbirinden farklı pek çok meslekte çalıştım. Bu kadar farklı iş neden? Dünyayı Da Vinci gibi yaşamak gerektiğine inanıyorum. Özel hayatımda roman, öykü yazarı ve fotoğraf sanatının sadık bir uygulayıcısı olmayı sevdim. Yazdığım ve basılan eserlerim: 1) Starbul 2) İki'den Üç'e Yayınevinde basılma sırasında olan kitaplarım sizlerle buluşmaya hazırlanıyor. Youtube kanalıma abone olarak takip ediniz. Youtube Web sitelerim: www.suleymansonmez.com , Starbul romanımın resmi sitesi Bana ulaşmak için lütfen ssonmez@gmail.com adresine eposta gönderin. Aşağıdaki simgelerden sosyal medya üzerinden takip edebilirsiniz. Twitter Instagram Linkedin Facebook

8 YORUMLAR

  1. Hayırlı olsun. Başarılar diliyorum yeni adresinizde. WordPress çok iyi bir tercih bence. Pluginleri ve Google ziyaretçilerini gördükçe daha iyi anlayacaksınız bunu. Gerçi bilginiz vardır sizinde. RSS adresi değişecek mi?

  2. Evet, buradaki ilk yorumu aldık :) Teşekkür ederim. WordPress’i çok uzun zamandır takip ediyorum. Artık geçiş yaptık. Amacım pluginler yazmak. Daha bakir bir alan. Bir sürü şey eksik.

    RSS için henüz karar veremedim. Değişeceği kesin ama. Alan adı kısa sürede belli olur.
    Görüşmek üzere.

  3. Hocam en son bu sayfayı ne zaman okudunuz bilmiyorum ama sizi geriye dönüp bakmaya teşvik ediyorum haberiniz olsun :)

    “İçimden bir his büyük işlerin ilk adımı olduğunu söylüyor.”

    Hislerinizde yanılmadığınızı görmek güzel bir duygudur herhalde. Böyle bir yazı yazacağım ben de. Benimki aynı blogda yer alacak bir yazı olacak. Linkinizi de ekleyeceğim. Geriye dönüp baktığımda….

  4. Evet, düşünsene bundan yıllar sonra bu domain altında yazılan ilk yazılara bakmak aynı zamanda hayatta geriye bakmak demek.

    O an neler yaşadığınızı, sizinle olanları, hayatta olanları, dostlarınızı ve siz yola koyulurken etrafta kimsenin olmadığı, henüz günde yüz kez okunan siteden, binlerce kez okunan bilenen bir siteye giden yoldaki uykusuz geceleri, sabırla anlatılan yazıları ve sevgiyi anmak.

    Sağol Uğur, senin sitende de zamanın güzel izlerini görmek ve belki de bu yolculukta omuz omuza gitmek mutluluk verici olacak. :)

  5. 2021 yılından not:

    Türkiye’nin ilk #blog yazarlarından biriyim.
    2000’de site açtım. http://Geocities.com ile ne yazık ki artık açık değil ve elimizde kayıt yok.
    İçinde hikayelerim vardı.

    2004 – http://www.suleymansonmez.com
    Aşağıda zamanda geriye yolculuk yapıyoruz.
    O yıllarda ilk hikaye ve blog girişlerimi başladığım site görüntüsü var ki daha blog kelimesi yayılmamıştı.
    https://web.archive.org/web/20040401020202/http://www.suleymansonmez.com:80/

    2004- Güneşin Tam İçinde MSN Spaces
    Archive.org ile o yıllara bakıyoruz. Soldaki arşivlerde 2004 yılı sonu siteyi açtığımı ve linkleri görebilirsiniz.
    Tarihe delil bunlar.
    https://web.archive.org/web/20050531214618/http://spaces.msn.com/members/ssonmez/

    Güneşin Tam İçinde kendi domanine 2006 yılı ile geçti aslında 2004’ten bu güne dek yayında!
    http://www.gunesintamicinde.com

    Milyonlarca okura ulaştı yazdıklarım. Sonunda Starbul isimli roman, şiir kitabı, podcast, hikayeler ve Clubhouse gibi ses yayıncılığı da yaptım.

    Yazmak güzeldi.
    Süleyman Sönmez

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.